Hírek, információk

Vaddal való találkozás a vadásztársaság területén (Cikkünk megjelent a Nagytarcsai Tükör 2019. márciusi számában)

A városi környezet a nagytestű állatok számára is vonzó. A lakóparki részeken a vaddisznó és a róka ember-közeli megjelenésére is lehet számítani.  Az emberek vagy szeretik (etetgetik, akkor is, amikor nem kellene, azt is, amit nem szabadna) vagy nehezen tűrik az állatokat.

A rókák emberekhez való közelsége nem a veszettségből adódik. Immunizálásuk országos akció keretében, szervezetten történik. Rókák a könnyebb élelemszerzés érdekében élnek mellettünk. A lakott területeknek több olyan vonzó, előnyös hatása ismert (kedvezőbb mikroklíma, különösen télen; száraz évszakban locsolt zöldfelületek, megfelelő búvóhelyek és nagy mennyiségű táplálék), amelyek a kiemelkedő intelligenciával bíró állatok betelepedését megkönnyítik.

A vaddisznóállomány létszáma és elterjedési területe világszerte nő, a városi, zöldövezeti területek több helyen már a vaddisznó valódi élőhelyévé váltak. A vaddisznó alapvetően fél az embertől és szürkülettől pirkadatig mozog. A lakott területekre bejáró vaddisznók nem annyira tartanak az embertől, már megszokták a zörejeket, a szagokat és az emberek közelségét. A malacos koca jelenlétére leginkább tavasszal (február elejétől áprilisig) számíthatunk, de manapság már az év bármely szakaszában előfordulhat. Hagyni kell neki teret, lásson kiutat az esetleges találkozásunkkor, ne érezze magát és a malacokat fenyegetve. A koca akkor a legveszélyesebb, ha még a malacok a vacokban vannak. Ha ilyenkor megközelítjük gyanútlanul, akkor lehet támadás belőle. A támadás esélye ugyan csekély, javasoljuk azonban, hogy a túrázók ne térjenek le e kijelölt útvonalakról.

Véletlen találkozáskor sem akar megtámadni minket a koca, hanem elijeszt, figyelmeztet. Előre jelzi fogcsattogtatással, morgással, ha közeledünk a vacokhoz, akkor „baj lesz”! Érdemes nyitott füllel járni az erdőn, lehetőleg kerüljük a fej- és fülhallgató használatát. Ha mégis figyelmen kívül hagyjuk ezt a tanácsot, akkor támadhat ki a koca a vacokból. Amikor a malacok már olyan korúak, hogy vezetni tudja őket a koca, el fogja vinni őket az utunkból, ha hallja, hogy jövünk. Álljunk meg és várjuk meg ameddig továbbmennek.

Kutya sétáltatás szabályait feltétlenül be kell tartani. Ha a kutya nem kontrollálható, nem fegyelmezett, bajt hozhat ránk, például az őt üldöző vaddisznót ránk hozza, hiszen a gazdájához menekül védelemért.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy Vadásztársaságunk táblákat helyezett ki a bekötő utakon az illegális hulladék lerakásának megakadályozása érdekében. Tisztelettel kérjük, győződjenek meg arról, hogy építési és lomtalanítási hulladékúk a szabályos lerakóba került. Számlát vagy mérlegjegyet tartsák meg, hogy a lerakás tényét szükség esetén bizonyítni tudják.

Mátyók György hívatásos vadász és  Juhász László megbízott természetvédelmi felelős - br.Wesselényi Miklós Vadásztársaság

Ez a webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat. A webhely használatával ön elfogadja a cookie-k használatát.
További információ Rendben