Hírek, információk

A vadásztársaság madárcsapdái (Cikkünk megjelent a Nagytarcsai Tükör 2019. februári számában)

A lakosság több helyen is találkozhat Vadásztársaságunk – mezőgazdasági művelésbe bevont - területén  ( Nagytarcsa, Kistarcsa, Kerepes körzetében) a képen látható csapdával, ezért szeretnénk tájékoztatást adni ennek szabályozási hátteréről, illetve használatának szükségességéről.

A szárnyas kártevők (például a szarka, szajkó, dolmányos varjú) elpusztítják a különböző énekes madarak, fácánok tojásait, fiókáit, ezért szükséges a velük szembeni tudatos védekezés.

Fontos feladatunknak tekintjük az apróvad megóvását a ragadozókkal szemben, amit egész évben aktív dúvadállomány-szabályozással, a szőrmés és szárnyas kártevők létszámának csökkentésével tudunk elérni.

A területünkön található létrás-csapda skandináv eredetű, amelyet a 1970-es évek végén kezdtek el alkalmazni Magyarországon. Elsősorban szarka, mátyás szajkó és dolmányos varjú befogását céloztuk meg. Ezek a madarak fészekrabló életmódot folytatnak, természetes ellenségük nincs. A csapda egész évben használható. Számos előnye között fontos megemlíteni, hogy szelektív, azaz ha a csapdába védett madár kerülne, az könnyen szabadon bocsátható. Idegenkezűség elkerülése végett a csapda ajtaját lakattal zárjuk.

Kérjük a lakosság együttműködését abban, hogy a kihelyezett csapdák sérülésmentesek maradhassanak. Bízunk benne, hogy a munkánk hatékony lesz, és az énekesmadarak állománya is növekedni fog.

Az élve fogó csapda alkalmazásáról Európai Unióban a Berni Egyezmény - a 79/409/EEC Tanácsi Irányelv a vadmadarak védelméről és a 92/43/EEC Tanácsi Irányelv a természetes élőhelyek és vadflóra és –fauna konzervációjárólIV. függeléke: Az elejtés és elfogás (csapdázás) tiltott eszközzel és módozatai – rendelkezik,

hazánkban pedig „A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról” szóló 1996. évi LV. törvény és a végrehajtására kiadott 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet szabályozza a vadászat eszközeit és módszereit, valamint a vadászható fajokat és vadászati idényeiket.

Tisztelettel:

Mátyók György hivatásos vadász és Juhász László természetvédelmi és oktatásért felelős megbízott

Ez a webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat. A webhely használatával ön elfogadja a cookie-k használatát.
További információ Rendben